Elke keer als ik de titel schrijf ben ik benieuwd hoeveel delen er nog gaan komen. Onze deadline staat op 1 oktober, Anton word 3 oktober 40 dus we hebben nog even. Moet lukken toch?

We waren de vorige keer gebleven bij dat de keukenvloer klaar was en dat we de buitenmuur af wilden maken. Want als die buitenmuur helemaal dicht zat met isolatie en osb en gipsplaat konden we gaan beginnen met het plafond. Maar eerst konden we ons nieuwe raam voor de buitenmuur halen. We hebben in de voorgevel nog een heel mooi oud raam zitten en ik wilde zoveel mogelijk bij het oude karakter van het huis blijven. Dus kwam er een bedrijf lang, een echte oude rot in het vak en die maakte het raam na voor ons. Inclusief oude roedes. We ontvingen een oude foto en kwamen er achter dat er vroeger roedes op alle smalle ramen zaten. Dus ook die namen we mee in het nieuwe ontwerp. Anton haalde het raam samen met papa op en een paar weken later plaatste hij het raam samen met zijn vader

Eerst moest het oude raam er uit en daarna kon het nieuwe raam er in. Beiden hadden dit nog nooit gedaan dus het was wel spannend. Ook moest de latei er boven vervangen worden. Eerdere bewoners hadden deze geplaatst maar die was niet breed genoeg.

Nadat het nieuwe raam was geplaatst moest Anton onderaan opmetselen (ook nog nooit gedaan maar papa leerde hem een trucje en het zat er zo in. We hebben er voor gekozen om het nieuwe raam wat hoger te plaatsen zodat de bovenkant van alle ramen op de zijgevel gelijk lopen.

Binnen kon de muur worden geisoleerd, een frame gebouwd en de radiator werd van folie voorzien. Na 2 weken zonder radiator en tocht aan alle kanten langs het nieuwe kozijn was dit echt een verademing. Als je de keuze hebt, vervang geen raam in de winter haha.

Toen kwam de derde catch van het jaar ( 1; ensuite deuren, 2; keukeneiland) een origineel oude achterpui. Ergens in het verleden van dit huis heeft iemand er tuindeuren in gezet. Helaas is dit niet door een professional gedaan want de tuindeuren willen nu bijna niet meer open en dicht schuiven. Dit komt omdat er een verkeerde latei boven is geplaatst waardoor de hele bovengevel op de pui rust. Dat werkt niet en is vragen om moeilijkheden. Wij kwamen hier pas achter bij het weghalen van de oude wandbekleding (gipsplaten) Dus nergens geen recht meer op, dit moest ook uit onze eigen portemonnee gefixt worden. Ik heb tijden op marktplaats gezocht, het was geen makkie, niet alleen hadden we een hele rare maat (bijna vierkant) ook wilden we iets wat echt bij ons huis zou passen. Daarnaast wilde Anton heel graag openslaande deuren. Ik denk dat ik een half jaar lang heb gezocht op marktplaats toen ik ineens een kanshebber voorbij zag komen. Anton was gelijk akkoord, vond ze net zo mooi als ik. De maat kwam heel dicht in de buurt dus we besloten hiervoor te gaan. Eind januari kunnen we hem ophalen, hij staat in het centrum van Groningen en moet bij die mensen met een hijskraan over het huis getild worden. Zij hebben dan een hijskraan gehuurd om hun nieuwe pui vanaf de weg over hun huis naar de achtergevel te tillen. Ik vind het nog heel spannend, komt hij heel over het huis, komt hij heel thuis (en hoe) en een complete pui vervangen is wel weer even van een ander niveau als een raam vervangen. Maar tot nu toe is eigenlijk alles goed gekomen dus dit zal waarschijnlijk ook wel weer los lopen.

We zijn enorm blij met onze keuze, de roedes matchen bij de originele roedes op ons huis, de panelen komen overeen. Mooier kan gewoon niet. Dit gaat de achtergevel helemaal afmaken.

Daarna was het voor mij tijd om te beginnen met kleuren. Ik heb heel wat potjes verf besteld en geprobeerd, maar het was het allemaal net niet. Tot ik werd benaderd door Painting the past. Of ik een samenwerking met hun wilde. Ik koos 3 kleuren verf uit en plakte een grote proefstaal een tijd op het plafond.

Het werd de kleur Red Clay, hij past verbazingwekkend goed bij onze zellige tegels, ik vind de match heel erg mooi. We hadden inmiddels de buitenmuur helemaal geïsoleerd dus ik kon beginnen aan de planken voor het plafond. Ik dacht dat ik voor de winkel veel planken had geverfd, nou voor de keuken mocht ik dubbel zo veel. Uren lang heb ik planken geschuurd, schoongemaakt, plamuur op de oude gaten, dag wachten, plamuur schuren, weer schoonmaken, en dan twee lagen verf. Voordeel van de verf van Painting the past, je hoeft geen grondverf te gebruiken en het is al na 4 uur overschilder baar. Dat was destijds voor mijn winkel wel anders. Anton maakte latjes op de balken, isolatie ertussen en dan planken er onder tegen aan. We zijn de hele kerst vakantie zoet geweest met het plafond. Inmiddels is bijna het hele plafond dicht. Voor filmpjes kun je even kijken op mijn insta @sanneboer.nl onder Hoogtepunt: keuken 2.

Ontzettend leuk als je even een reactie achterlaat. En hou mijn blog in de gaten want het gaat nu hard deze maand. Tot snel!