Zo, de vakantie zit er weer op, we hebben inmiddels al veel gedaan aan de verbouwing van onze keuken. De laatste keer waren we gebleven bij het verwijderen van het plafond in drie banen van de keuken, gang en woonkamer om te kijken of de twee muren er zonder problemen uit konden. Gelukkig bleek dit te kunnen door 2 houten balken te verwerken in het plafond in hetzelfde stramien als de rest van de originele houten balken. Maar eerst stond er iets anders op de planning! Iets waar ik me heel erg op had verheugd. Onze nieuwe ensuite deuren! In ons huis zat een opening van de achterkamer naar de woonkamer, niet in onze stijl of de stijl van het huis. Ook wilden we hier iets wat dicht kon, dit met het oog op de kindjes en vriendjes of visite en de oplopende gasprijzen.

Ik ging op Marktplaats op zoek naar mooie deuren die bij het huis en onze smaak zouden passen. Dit bleek nog niet zo makkelijk, ik wilde hoog en smal omdat ik ons huis al best wat lomp vind en Anton wilde breed voor veel licht en een ruime doorgang. Na heel lang zoeken vonden we het perfecte compromis, 4 hoge smalle deuren, ze kunnen helemaal open, ze zijn sierlijk en er komt veel licht binnen. We gingen met de aanhanger naar Westzaan om ze op te halen. Wat we toen nog niet wisten was dat we daar best snel weer zouden komen maar daarover later meer 😉

Anton sloopte de balken uit de opening, plaatste weer (de zoveelste in dit huis) stalen ligger en metselde en stucte alles netjes dicht. We zijn echt ontzettend blij met dit resultaat, de woonkamer voelde direct knusser en logischer.

Daarna had Ruben tijd om met ons de eerste van de twee muren er uit te slopen. Een verschrikking vond ik dat, echt overal stof, gruis en puin. Ik heb echt nooit moeite met verbouwen maar hier denk ik de volgende keer wel twee keer over na. Maar wat een ruimte gaf dit al! De nieuwe balk direct op zijn plek, van boven vast gespijkerd en ondersteund met stempels, die zitten inmiddels vast met balk ankers die we hebben na laten maken van de bestaande balk ankers.

Nadat Anton bij Ruben had gezien hoe het moest durfde hij het begin van de tweede muur weghalen met een beetje hulp van mij wel aan, Later kwam Ruben nog terug voor de hoek waar vroeger een kachel had gestaan. Hier zat gewapend beton in en bleek uiteindelijk ook nog een hele klus.

Na een paar dagen voelen besloten we de oude doorgang van de gang naar de gang naar de keuken ( snap je het nog?) dicht te zetten Anton had ook daar een latei gemaakt voor genoeg stevigheid in de constructie van ons huis.

Toen was het tijd om de zijdeur naar buiten te verwijderen. Met een voordeur een keuken schuifdeur en de winkeldeuren hadden we geen behoefte aan nog een deur naar buiten, ook levert ons dit extra ruimte in de keuken op. Bijkomstigheid was dat ik kon beginnen met een border langs het huis voor een betere water afvoer.

Daarna was het tijd om de keuken verder te strippen, muren kaal, afzuigkap, kastjes, alles zoveel mogelijk weg en het aanleggen van nieuwe elektra. En als je ooit zo gaat verbouwen, hou er rekening mee, de elektra duurt lang, heel lang. Vooral als je het zoals ons wilt, uit het zicht, door elke balk, vanaf de keuken achter in huis, tot de meterkast voor in huis (18 meter)

Inmiddels staat alleen ons fornuis er nog voor de oven, de wasbak voor water en de vaatwasser. De rest is weggehaald. Want ik kreeg een berichtje van de meneer van de ensuite deuren uit Westzaan. Toen wij daar kwamen om de deuren te halen had hij net dat huis gekocht en stond er echt het meest mooie keuken eiland wat ik ooit had gezien. Ik zei toen nog, als deze hier ooit weggaat bericht je me dan? Dat beloofde hij, maar ja via marktplaats, wie doet dat dan ook echt. Hij dus wel, we mochten hem kopen. Onze hele indeling moest hierdoor veranderen maar dat hadden we er beide voor over want we waren beide zo gecharmeerd van dit eiland met inductie, wasbak, bar en heel veel opbergruimte.

Het had nog wat voeten in de aarde, het huren van een grote bus (het eiland is 3.60×1.20) mankracht regelen want zwaar is hij ook. Maar wat is het het waard, het zijn van origine 2 naaiatelier werktafels uit Polen. Met het eiland worden de rest van de ideeën ook steeds duidelijker maar daar over een volgende keer meer. Zo’n blog schrijven, foto’s uitzoeken het is wel een klusje elke keer 😉 Ik zou het daarom weer heel leuk vinden als je een reactie achter laat!